Kweek
Zoals al eerder aangegeven kweek ik hooguit met 16 koppels te gelijk. Ik begin meestal zo eind september. De jongen die na maart geboren worden, krijg je in mijn ogen niet meer op de show van dat jaar. Dit zijn dan toch echt vogels die het jaar daarop pas mee kunnen draaien.
Ik begin niet gelijk met 16 koppels te gelijk. Begin eerst met 4 koppels en zo langzamerhand komen er gewoon een aantal bij.
Ze moeten er natuurlijk aan toe zijn en goed in conditie. En heb ik een koppel op het oog en de man of pop is er nog niet aan toe dan wacht ik rustig nog even.
Het liefst zet ik zo'n 3 koppels te gelijk zodat je in geval van nood eieren of jongen onder een ander koppel kunt leggen.
Ik bestel zo'n 80 ringen.
Met de kweek probeer ik toch zoveel rekening te houden met de diverse kleurslagen. Zo probeer ik zoveel mogelijk een normaal serie aan een opaline of cinnamon te koppelen.
Doe je dit niet dan heb je in een mum van tijd praktisch allemaal cinnamon's of opaline's in het hok.
De lutino's koppel ik het liefst zoveel mogelijk tegen dominant bonte in de groen serie. Of tegen groen uit de normaalserie of opaline. Maar nooit een cinnamon. Hierdoor verbleekt de kleur en dan vooral het vleugeldek.
De grasparkiet legt om de dag een eitje en doet dit meestal tegen de avond. En gaat vaak pas vanaf het tweede eitje broeden. Al heb je ook poppen die direct vanaf het eerste ei broeden. De eitjes worden gelegd in een broedblok. Hiervoor zijn verschillende soorten en afmetingen voor. De mijne zijn zo'n 20cm lang, 14cm hoog en 16cm breed. In de bodem zit een kuiltje. Je kan wat houtzaagsel in het blok doen. Maar de meeste poppen gooien het er toch weer uit. Het uitbroeden duurt zo'n 18 dagen. De pop broed alleen. De man voert dan de pop. Je hebt mannen die veel bij het popje in het blok zitten. Ik zelf ben hier geen liefhebber van. Het kan voor problemen zorgen als kapotte eieren of verstoring van het broeden. Gebeurd dit dan kan je het beste de man er bij weghalen.
Het mooiste is dat de man alleen voor het voeren in het blok komt. Maar ja, het gaat niet altijd zoals je het wilt.
De jongen kunnen meestal na een dag of 10 worden geringd. Het voeren van de jongen gebeurd zowel door de man als door de pop.
Zo gauw de jongen uitvliegen begin ik met het voeren van stukjes trosgierst. Ik knip dan een stengel door het midden. Ze krijgen dan per dag 1 halve stengel trosgierst. Zoals ik eerder al aangaf is dit zachter zaad en hierdoor leren ze sneller zaad pellen.
Nu is er niet echt aan te geven wanneer de jongen het nest verlaten. De een komt gewoon sneller uit het blok dan de ander. Je hebt ook jongen die weer het blok ingaan maar andere blijven er gewoon uit en komen er eigenlijk nooit weer in.
Nu wil het wel eens gebeuren dat ze de jongen na het uitvliegen beginnen te plukken of er achter aan zitten te vangen. Dit is natuurlijk heel vervelend. Vaak wil de pop de jongen dan verdrijven omdat ze weer wil gaan leggen. Je kan dan het beste een stukje triplex pakken van zo'n 20cm bij 20cm. groter kan ook en hier pootjes onder maken. Maak deze pootjes zo lang dat de jongen er net onder kunnen. Je maakt als het ware een tafeltje. Zet deze dan in de broedkooi. De jongen kunnen hier dan onder vluchten. Dit helpt echt.
Na een maand zijn de vogels zo'n beetje zelfstandig. Let wel op dat jongen al zelf zaad pellen. Doen ze dit dan kunnen ze bij de ouders worden weggehaald. Vaak zet ik deze jongen even een of twee weken in een universeel kooi. Kunnen ze even wennen dat ze bij de ouders weg zijn. Ik doe dit meestal per 2, dus 2 jonkies in 1 universeel kooi. Hierdoor leren ze ook gelijk de TT kooi kennen.
Ik zet dan vaak een klein bakje voer op de grond en een bakje voer wat hoger aan de tralies. Mijn ervaring is dat ze meestal niet direct het voer vinden in het bakje aan de tralies.
Vandaar ook het bakje op de grond.